Naar Jeruzalem, dag 2
Door: imko Postma
11 November 2015 | Israel, Jeruzalem
Na korte rondleiding en info over historie Nes Ammim weer in de bus richting Misgaf. Hier stond bezoek aan een tweetalige basisschool op het programma. Alle lessen worden gegeven door 2 docenten, een Joodse en een Arabische. Waarbij de een begint en de ander de zin/verhaal afmaakt, elk in eigen taal zodat de kinderen beide talen goed leren. Er zijn een paar scholen die dit doen en ze zijn verbonden door de naam 'hand in hand' scholen. (zie foto)
Dit is nog niet heel breed gedragen, maar het is er wel. Weer een manier en plekken waar er onderlinge kennis, ontmoeting en begrip kan groeien.
Hierna reden we door naar Haifa, waar we de het huis voor interreligieuze
dialoog 'beit gefen' bezochten. Ook werden we rondgeleid door arabischestadsgedeelte waar overal kunst op de muren was gemaakt door Joden en Palestijenen samen. Haifa vormt in Israel een grote uitzondering, hier gaat alles vrij gemoedelijk samen.
Ondertussen kan gezegd worden dat er veel geleerd, gepraat en gelachen wordt. Bijzonder zo zonder elkaar echt eerder te kennen samen op reis te zijn. Onopgeefbaar...zulke momenten. Onopgeefbaar, mensen elkaar te laten ontmoeten!
We trokken door naar Jeruzalem, naar maison Avraham, een fransciscaans klooster waar we de rest van reis zullen verblijven. van hieruit fantastisch uitzicht op 'dome of the rock' , over de city of David, Kidrondal etc. We bevinden ons in Oost Jeruzalem. Na kort te hebbengegeten namen we de taxi naar West Jeruzalem waar we een bijeenkomst van de 'rainbow group' bijwoonden. Ze bestonden 50 jaar. Het is een groep die de interreligieuze dialoog wil voeren en hierover met elkaar spreekt en discussieerd. Vanavond een lezing van dr. Zev Harvey. Pittige vragen werden gesteld. Hoe religieus is Israel nog? Velen vinden dat het religieuzer is geworden. Of is dat alleen buitenkant? Hoe kan het dat het extremisme zo is toegenomen in de laatste 50 jaar?
Morgenochtend gaan we vanuit deze prachtige plek wandelen met ds. A Brons, van het CIS (centre Israel Studies) door Jeruzalem.
Shalom,
Imko
Hierna reden we door naar Haifa, waar we de het huis voor interreligieuze
Shalom,
Imko
11 November 2015 - 22:18
Pim Brouwer:
Dag Dick, fijn om zo te kunnen meeleven met je reis. Nes Ammim heeft mij altijd sterk aangesproken met de hoop dat dit breed gedragen gaat worden. Hg.Pim -
12 November 2015 - 22:57
Johan Streefland:
Altijd nog een wens om in de voetsporen van mijn vader een reis naar Israël te maken. En nu ik zo je eerste verhalen, begint het te kriebelen. Ben benieuwd of jullie ook nog naar Nevem Sjaloom gaan. Ik blijf je op de voet volgen. Inspirerende reis verder. Groet Johan